Separation ur misshandlarens perspektiv

 

När misshandlaren känner att kvinnan är på väg att lösgöra sig från honom, bli starkare och kanske vilja lämna honom, kan han ta till några av följande beteenden: (hämtade ur boken Why does he do that? av Lundy Bancroft)

 

  • Han kanske bättrar sig omedelbart. Han lovar att ändra på sig, blir snällare och mer hjälpsam. Han kanske slutar med beteenden han vet att du inte tycker om genom att t ex dricka mindre, vara hemma mer, sköta hushållet i högre grad eller uppvakta dig på olika sätt. Han kanske till och med säger att han vill söka hjälp och börja i terapi. Han kanske ber om ursäkt för saker han gjort. Han kanske tar tag i saker som du har klagat över att han inte gör. Kort sagt - han blir plötsligt den man som du önskar att han var och den man du hela tiden velat tro att han innerst inne är. Den man han var i början av förhållandet, den man du blev kär i. Detta är en fasad.

 

  • Han kan säga att du aldrig kommer att kunna klara dig utan honom. Han kan säga att ingen annan man kommer att vilja ha dig. Dessa två repliker är en klassiker i sammanhanget. De kan göra stor skada om man tror på dem, men är oerhört vanliga och inget man ska ta till sig. Det är en lögn, det han säger. Kanske hjälper det att veta att oerhört många misshandlare yttrar just dessa ord då de känner att kvinnan är på väg att lämna honom.

 

  • Han kan plötsligt spela offerrollen. Han kan hota med självmord om du vill lämna honom. Han kan få dig att känna skuldkänslor för att du vill lämna honom. Han kan bete sig självdestruktivt genom att t ex dricka för mycket eller isolera sig. Han kan även få andra människor att pressa dig till att ge honom en andra chans.

 

  • Han kan inleda ett nytt förhållande, för att göra dig svartsjuk eller arg.

 

  • Han kan hota dig på olika sätt, mer eller mindre diffust. Han kan hota med att han tänker ta vårdnaden om barnen. Han kan hota med att se till att du inte ska få några finansiella resurser. Han kan hota med att skada dig eller till och med döda dig. Om du har träffat en ny man kan han hota med att skada eller döda denne.

 

  • Han kan sprida rykten om dig och försöka förstöra dina vänskapsrelationer eller ditt rykte. Han kan sprida privat information om dig i syfte att förödmjuka dig.

 

  • Han kan förstöra dina ägodelar.

 

  • Han kan bli fysiskt eller sexuellt våldsam. Separationen kan vara en farlig tid för kvinnan som lämnar en misshandlare.

 

  • Han kan förfölja dig, stalka dig, genom att ständigt ringa, mejla eller komma på spontana besök. Han kan bete sig oförutsägbart - har ni gemensamma barn kan han ständigt ändra överenskommelser eller kontakta dig i tid och otid under förevändningen att något måste diskuteras angående barnen. Bor ni fortfarande tillsammans kan han bevaka dig och följa efter dig.

 

  • Han kan ha intentionen att göra dig gravid, att binda dig till sig genom ett barn.

 

Misshandlaren kan växla mellan dessa olika taktiker. Han kan vara trevlig och charmig ena dagen, i syfte att locka dig tillbaka, för att bli hotfull nästa dag (när hans "charm" inte har fungerat). Misshandlaren kan dock bete sig elakt även när han själv inte vill ha en återförening och fortsätta förhållandet.

 

TA EN PAUS

Män som vill ha kontroll går sällan med på att ta en paus i förhållandet. Ibland kan han utåt sett gå med på det, bara för att kontakta kvinnan under förespeglingen att diskutera någon praktisk sak eller "hälsa till henne" från någon gemensam vän. Om kvinnan bett honom att inte ringa, kanske han skickar ett uppvaktande kort med posten eller mejlar henne. Han kan också dyka upp på platser där han vet att kvinnan kommer att vara. När kvinnan till slut går med på att träffa honom kommer han förmodligen att charma henne, påminna henne om hur romantisk han kan vara och på alla sätt vara den man hon en gång föll för.

Misshandlaren ser pausen som en deklaration från kvinnans sida att hon är kapabel att klara sig utan honom, att hon har en egen vilja, att hon vet bäst själv vad som är bra för henne samt att hennes egna behov inte alltid ska komma i andra hand. Allt detta vill han inte ska hända. Han är rädd att kvinnan ska inse att hon har det bättre utan honom, att hon ska inse att det finns människor som faktiskt behandlar henne med välvilja och respekt, och att det för henne ska bli alltmer uppenbart att vissa av hennes vänner har män som behandlar dem väl och som jämlikar. Misshandlaren anar att en paus kan vara alldeles för stärkande och sund för kvinnan.

 

HUR MISSHANDLAREN SER PÅ SEPARATION 

 

"Misshandel är inget skäl att avsluta en relation."

Misshandlaren ser misshandeln som ett sätt att balansera det faktum att han ibland känner sig orättvist behandlad på olika sätt av kvinnan. Hans tänkande går ut på att om kvinnan inte kan vara perfekt och tillgodose alla hans behov, förtjänar hon den behandling hon fått av honom.

"Det bör räcka med att jag lovar att jag ska bättra mig i framtiden."

Misshandlaren känner sig ha rätt till att få obegränsat med "nya chanser". Han anser att kvinnan bör nöja sig med hans muntliga försäkranden om att han tänker förändras eller redan har förändrats, oavsett om hans beteende fortfarande tyder på motsatsen.

"Det finns inga gränser för hur mycket hon bör anstränga sig när det gäller att jobba med vårt förhållande."

När kvinnan väl lämnar mannen har hon ofta stått ut med verbal och kanske även fysisk misshandel under lång tid. Hon har gjort allt hon kan för att förändra förhållandet till det bättre. Problemet finns i själva verket hos misshandlaren, och han har inte gjort något alls för att förändra sig. Ändå anser han att kvinnan måste anstränga sig ännu mer.

"Hon är fortfarande ansvarig för mina känslor och mitt välmående."

I misshandlarens värld är kvinnan fortfarande ansvarig för hur hans känslor och behov, även efter att de har separerat. Hon är också ansvarig för den smärta och de sårade känslor han tycker att hon åsamkat honom i och med separationen, enligt misshandlarens sätt att se det. Han kan vilja bestraffa henne på olika sätt för det.

"Förhållandet är över när jag säger att det är över."

Misshandlaren vill sätta villkoren för när det är definitivt slut.

"Hon tillhör mig. "

Misshandlaren har attityden att partnern är som en personlig ägodel till honom, och denna attityd kan förstärkas när förhållandet är på väg att ta slut. I värsta fall kan han förfölja henne, försöka "skrämma iväg" folk som vill hjälpa henne, försvåra för henne att ha en ny relation till en man eller attackera henne fysiskt. Enligt Lundy Bancroft är det åtskilliga studier som har visat på att misshandeln kan förvärras i samband med separationen och strax efter separationen.   

 

All fysisk misshandel i nära relationer har en gång börjat med en längre eller kortare period av verbal och psykisk misshandel. Därför är det viktigt att känna till de subtila varningstecknen för hur verbal misshandel tar sin början samt hur den därefter tar sig uttryck. Det finns även förhållanden utan fysiskt våld, men där verbal misshandel pågår år efter år, något som är förödande för offret och skapar lika mycket lidande som fysisk misshandel gör.

Den här hemsidan fokuserar på kärleksrelationer där en man misshandlar en kvinna. Verbal och fysisk misshandel förekommer även i samkönade parrelationer, och i parrelationer där en kvinna misshandlar en man.

Den här hemsidan fokuserar mycket på den verbala, alltså den psykiska, misshandeln. Men ordet misshandel kan på den här hemsidan syfta på både verbal och fysisk misshandel. Verbal misshandel leder ofta till fysisk sådan, och dessa kan existera parallellt med varandra i en nära relation. När ordet misshandel skrivs här, åsyftas alltså både verbal och/eller fysisk. Misshandel är misshandel, och den orsakar stora skador på en människa, oavsett om den utförs med ord och beteenden, eller med knytnävar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)